IOC heft schorsing Rusland op (3)

28 februari 2018

N i e u w bericht, vervangt: Rusland: IOC schorsing opgeheven

MOSKOU (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bevestigd dat de schorsing van Rusland met onmiddellijke ingang is opgeheven. Het nieuws volgt na de mededeling van voorzitter Aleksander Zjoekov van het Russisch Olympisch Comité (ROC). ,,Het Russisch Olympisch Comité (ROC) is weer als volwaardig lid opgenomen in de olympische beweging'', verklapte de tevreden preses eerder op de dag.

Het IOC besloot december vorig jaar Rusland te schorsen vanwege de omvangrijke dopingschandalen in het land. Vooral de onthullingen over de systematische doping van Russische sporters bij de Winterspelen van Sotsji waren aanleiding voor het IOC Rusland als natie te weren van de Winterspelen in Pyeongchang. Uiteindelijk mochten 168 Russen onder neutrale vlag meedoen. Zij hadden een aantoonbaar dopingvrij verleden.

Het was aanvankelijk de bedoeling de schorsing van Rusland op te heffen vóór de sluitingsceremonie van Pyeongchang en de Russen weer met hun eigen vlag het stadion binnen te laten lopen. Dat liet het IOC niet toe, omdat op de Spelen in Zuid-Korea toch weer twee Russische olympiërs werden betrapt op doping: bobsleester Nadezjda Sergejeva en curlingspeler Alexander Kroesjelnitski.

Volgens het IOC zijn alle dopingcontroles van de Russische sporters afgerond en zijn er geen nieuwe positieve gevallen bijgekomen. ,,Dat betekent dat ons lidmaatschap en de rechten die daarbij horen, weer zijn hersteld'', zei Zjoekov.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018