Kopstukken biatlonbond weg na inval politie (2)

12 april 2018

SALZBURG (ANP) - Het onderzoek naar mogelijke verdoezeling van positieve dopingtesten heeft tot het vertrek geleid van twee kopstukken van de internationale biatlonbond IBU. Voorzitter Anders Besseberg besloot zelf zijn functie voor onbepaalde tijd neer te leggen, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. De 72-jarige Noor is al sinds 1993 de baas van de IBU. De Duitse secretaris-generaal Nicole Resch, zelf een oud-biatlete, kreeg een voorlopige schorsing opgelegd.

De Oostenrijkse politie viel woensdag het hoofdkantoor van de IBU in Salzburg binnen. De internationale biatlonbond kreeg deze winter al veel kritiek vanwege de lakse houding in de aanpak van doping. Het mondiale antidopingbureau WADA gaf aan dat het onderzoek met doping te maken heeft, maar onthulde geen details.

Mogelijk dat uitspraken van Grigori Rodsjenkov, de Russische klokkenluider van het omvangrijke dopingschandaal bij de Olympische Winterspelen van Sotsji, aanleiding zijn voor het onderzoek. Hij vertelde onlangs op de Noorse televisie dat de IBU in aanloop naar de Spelen van 2014 hielp bij het verdoezelen van positieve dopingtesten. Ook zouden bij het WK van vorig jaar Russische dopingzondaars medailles hebben gepakt. De Russen wonnen daar goud op de estafette bij de mannen en brons op de gemengde estafette.

In principe is de eerste vicevoorzitter Viktor Majgoerov de aangewezen man om Besseberg te vervangen, maar de Rus bedankte voor de eer. Ongetwijfeld zal zijn nationaliteit daarmee te maken hebben. Klaus Leistner, de Oostenrijker die binnen de IBU over de financiën gaat, is nu voorlopig de baas.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018