Rusland in Tokio met slechts 2 gewichtheffers (2)

12 april 2018

N i e u w bericht, meer informatie na tweede alinea

LONDEN (ANP) - Rusland behoort tot de vijf landen die bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio slechts twee gewichtheffers mogen inschrijven. Volgens persbureau Reuters heeft 's werelds overkoepelende organisatie (IWF) in deze sport die beslissing genomen als straf voor veelvuldig schenden van de dopingregels. Het gaat verder om Kazachstan, Azerbeidzjan, Armenië en Wit-Rusland.

De nieuwe maatregel houdt in dat landen die tussen 2008 en 2020 twintig of meer dopinggevallen achter hun naam hebben slechts één man en één vrouw mogen laten meedoen. Een land dat in de categorie tussen tien en negentien valt heeft het recht op vier startplaatsen, twee mannen en twee vrouwen. In die groep vallen ten minste negen landen, waaronder Bulgarije, Iran en India.

Algemeen directeur Phil Andrews van de IWF sprak van een memorabel besluit. ,,Dit is een monumentale stap op weg naar een schonere sport. Dit maatregel is ook vooral in het belang van de atleten genomen.''

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zich inmiddels achter de actie geschaard. Gewichtheffen staat vanwege de dopingcultuur onder verscherpt toezicht bij de olympische beweging. Mocht het aantal positieve gevallen niet afnemen, dan loopt de sport het risico de olympische status na Tokio te verliezen.

In Rio de Janeiro (2016) deden nog 260 gewichtheffers mee, in Tokio zullen dat er maximaal 196 zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018