Bevestiging positieve test atleet Kiprop (2)

4 mei 2018

LONDEN (ANP/RTR) - Asbel Kiprop heeft positief getest op erytropoëtine, ofwel epo. Het onafhankelijke integriteitsteam in de atletiek (AIU) meldt dat vrijdag. Britse media brachten de drievoudig wereldkampioen uit Kenia eerder deze week al met het gebruik van verboden middelen in verband.

De AIU geeft aan dat ook de B-staal positief uitviel. ,,Tijdens deze procedure heeft meneer Kiprop een aantal openbare beschuldigingen geuit. De aantijgingen zijn onderzocht. De AIU is tevreden dat er geen sprake is geweest van vermenging of knoeien met het monster'', meldt het integriteitsteam in een verklaring.

Kiprop, die op de 1500 meter in 2011, 2013 en 2015 WK-goud won, zei donderdag dat hij is afgeperst door degenen die de test bij hem afnamen. Omdat hij te weinig geld zou hebben overgemaakt, zou de test volgens hem gemanipuleerd zijn. ,,Ik heb de verhalen gelezen waarin ik met doping in verband word gebracht. Als atleet ben ik altijd een voorvechter geweest van de strijd tegen doping in Kenia. Daar geloof ik sterk in. Ik wil niet dat alles waarvoor ik hard heb gewerkt sinds mijn internationale debuut in 2007 wordt verwoest. Ik hoop dat ik kan bewijzen dat ik een schone atleet ben in alle opzichten'', meldde Kiprop.

Kiprop werd met terugwerkende kracht tot olympisch kampioen van Peking 2008 uitgeroepen nadat winnaar Rashid Ramzi uit Bahrein positief was bevonden op verboden substanties.

De atleet moet nu vrezen voor een schorsing van vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018