Rusland: WADA krijgt alsnog alle informatie (2)

7 januari 2019 17:03:53

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MOSKOU (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA keert op korte termijn terug naar Rusland om alsnog alle noodzakelijke data uit het Russische laboratorium in Moskou te krijgen. Volgens de Russische minister van Sport, Pavel Kolobkov, worden de officials woensdag al verwacht.

Het WADA bevestigde dat er een afspraak is en dat de delegatie uit drie man bestaat. ,,Als deze missie een succes wordt, betekent het dat een langdurige impasse wordt doorbroken'', zei voorzitter Craig Reedie. ,,In potentie kan het ook leiden tot veel nieuwe dopingzaken waarin we actie zullen ondernemen.''

Het WADA had als voorwaarde voor het teruggeven van de accreditatie aan het antidopinglab in Moskou geëist dat de betreffende informatie voor het einde van 2018 zou worden verstrekt. Dat gebeurde niet. Internationaal nam de roep om Russische atleten opnieuw te schorsen voor internationale wedstrijden meteen toe.

Reedie zei dat de nieuwe afspraak niet betekent dat nu alles is vergeven en vergeten. ,,Een speciale commissie buigt zich momenteel over het missen van de deadline van 31 december door Rusada. Dat kan ongeacht de uitkomst van deze nieuwe ontwikkelingen nog steeds consequenties hebben.''

Het Russische antidopingbureau Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot het WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019