Atletencommissie WADA eist actie tegen Russen

2 januari 2019 21:33:02

N i e u w bericht, vervangt: 'Rusland moet direct weer geschorst worden'

MONTREAL/CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - In navolging van een groot aantal nationale antidopingagentschappen eist de eigen atletencommissie van het mondiale antidopingbureau WADA ook strenge sancties tegen Rusland. De afvaardiging van de sporters rekent erop dat de Russen op korte termijn weer worden geschorst wegens het schenden van afspraken in het kader van de rehabilitatie na het omvangrijke dopingschandaal.

,,Alleen deze actie zal in de ogen van de atleten geschikt en gepast zijn. Alles wat minder is, zal als het falen van WADA worden beschouwd om in het belang van de schone sporters op te treden'', betoogt de WADA-atletencommissie, die ,,buitengewoon teleurgesteld'' is dat de Russische autoriteiten de termijn van 31 december niet hebben gehaald.

Eerder op woensdag nam een groep van zestien nationale antidopingagentschappen, waaronder de Nederlandse dopingautoriteit, al hard stelling tegen de Russen. Deze instanties vinden het eveneens onacceptabel dat het Russische nationale antidopingbureau Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan de afspraken met WADA.

Het mondiale antidopingbureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de opgevraagde data vrij te geven, maar volgens WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen. Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou, en daar is niet aan voldaan.

WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusada. Als het aan de atletencommissie van WADA en de groep van zestien nationale antidopingagentschappen ligt, wacht het bestuur van WADA die vergadering niet af en wordt Rusland per direct weer geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019