'Rusland moet direct weer geschorst worden' (2)

2 januari 2019 14:01:37

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA moet Rusland weer onmiddellijk een schorsing opleggen. Dat stelt een groep van zestien nationale antidopingagentschappen, waaronder de Nederlandse dopingautoriteit.

Nederland, Australië, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Singapore, Zweden en de Verenigde Staten vinden het onacceptabel dat het Russische nationale antidopingbureau Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan afspraken met het WADA. Rusland dreef de zaak op de spits door vorige maand medewerkers van WADA met lege handen te laten na een bezoek aan het dopinglaboratorium in Moskou. Het agentschap kreeg niet de beschikking over gegevens van dopingtesten van Russische sporters.

Het mondiale bureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de vereiste data alsnog vrij te geven, maar volgens WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen. Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou en daar is nu niet aan voldaan.

WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusada. Als het aan de groep met zestien nationale antidopingagentschappen ligt, dan wacht het WADA die ontmoeting niet af en wordt Rusland direct geschorst. ,,Na meer dan drie jaar van herziening, besluiteloosheid en compromissen over het ergste dopingschandaal in de geschiedenis van de sport, is het tijd om aan te tonen dat geen individu en geen natie is vrijgesteld van het naleven van de World Anti-Doping Code."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019