Rusland laat deadline WADA verstrijken

1 januari 2019 19:39:21

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Rusland moet weer vrezen voor een schorsing van zijn nationale antidopingbureau Rusada. Ondanks toezeggingen van het Kremlin heeft het land zich niet gehouden aan de afspraken met het mondiale antidopingbureau WADA.

Rusland dreef de zaak op de spits door eerder deze maand medewerkers van WADA met lege handen te laten na een bezoek aan het dopinglaboratorium in Moskou. Het agentschap kreeg niet de beschikking over gegevens van dopingtesten van Russische sporters.

Het mondiale bureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de vereiste data alsnog vrij te geven, maar volgens WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen.

Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou en daar is nu niet aan voldaan.

WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusada.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019