Sifan Hassan grijpt naast mondiale eretitel (2)

23 november 2019 21:36:41

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

MONACO (ANP) - Sifan Hassan heeft naast de prijs voor de beste atlete van het jaar ter wereld gegrepen. De eretitel ging naar de Amerikaanse Dalilah Muhammad, die bij de WK in Doha in een wereldrecord van 52,16 seconden naar het goud op de 400 meter horden liep. Hassan veroverde in Doha twee wereldtitels, op de 1500 en 10.000 meter.

De 26-jarige Nederlandse atlete bouwde afgelopen zomer een enorme erelijst op. Hassan liep in de aanloop naar de WK al Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl en ze won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter. De hardloopster moest zich op de WK tussen haar successen door ook verdedigen, omdat haar Amerikaanse trainer Alberto Salazar voor vier jaar werd geschorst vanwege dopingovertredingen.

Ondanks al haar indrukwekkende prestaties greep Hassan ook al naast de prijs voor de beste Europese atlete van 2019. Die eretitel ging eind vorige maand naar de Russische hoogspringster Maria Lasitskene.

Voor de mondiale prijs, uitgereikt op het gala van World Athletics in Monaco, bepaalden de bestuursleden van de internationale atletiekfederatie voor 50 procent het resultaat. Daarnaast mochten de atleten en fans hun stem uitbrengen. De meeste stemmen gingen naar Muhammad, de 29-jarige hordeloopster die dit jaar twee keer het wereldrecord verbeterde. Bij de mannen ontving Eliud Kipchoge net als vorig jaar de prijs. De 35-jarige Keniaan slaagde er vorige maand in om als eerste een marathon binnen 2 uur af te leggen (1.59.40).

Naast Muhammad en Hassan waren ook de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce (wereldkampioene op de 100 meter), de Keniaanse Brigid Kosgei (de nieuwe werelrecordhoudster op de marathon) en de Venezolaanse wereldkampioene hink-stap-springen Yulimar Rojas genomineerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019