IOC roept Rusland ter verantwoording (2)

26 november 2019 14:42:49

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het manipuleren van dopingmonsters in Rusland in forse bewoordingen veroordeeld. "Een belediging voor de sportbeweging en een aanval op de geloofwaardigheid van de sport", luidt een verklaring.

Het IOC legt de verantwoordelijkheid voor het knoeien met de dopingcontroles in het laboratorium van Moskou volledig bij de Russische regering en niet bij het Russische Olympisch Comité of het Russische antidopingbureau. De organisatie roept de Russen op alsnog de authentieke ruwe monsters aan te leveren. "Alleen dan kunnen de schuldigen worden gestraft en kan de achterdocht over een nieuwe generatie schone Russische sporters verdwijnen."

Het IOC reageerde op de bevindingen van een onafhankelijke onderzoekscommissie van het mondiale antidopingbureau WADA, die vanwege de manipulatie van de dopinggegevens Rusland voor de komende vier jaar van Olympische Spelen en wereldkampioenschappen wil uitsluiten. Het land mag in die periode ook geen grote sportevenementen houden.

Het WADA buigt zich op 9 december in Parijs over die aanbevelingen. Een uitsluiting van vier jaar zou betekenen dat Rusland niet kan deelnemen aan de Zomerspelen van Tokio in 2020 en de Winterspelen van Peking in 2022. Ook mag Rusland dan niet meedoen aan het WK voetbal in Qatar 2022 en Sint-Petersburg valt mogelijk af als speelstad voor het EK voetbal in 2020.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde een crisisberaad aan met de leiders van alle Russische sportbonden. Hij wil op 28 november in het Kremlin om de tafel om de harde sancties te bespreken die Rusland mogelijk treffen.

Het WADA kreeg in januari van dit jaar na lang aandringen toegang tot het omstreden lab in Moskou. Daaruit volgde een onderzoek naar meer dan 2000 urine- en bloedmonsters uit de jaren 2012 tot 2015. De aangeleverde data bleken incompleet en er was geknoeid met de gegevens.

De schuld legden de onderzoekers bij het ministerie van Sport en de geheime dienst, en niet bij het antidopingbureau Rusada. Dat had volgens de onderzoekscommissie geen toegang tot de gegevens van het lab in Moskou en heeft juist voorbeeldig meegewerkt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019