Poetin belegt crisisberaad Russische sport (2)

26 november 2019 11:24:09

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

MOSKOU (ANP) - President Vladimir Poetin heeft een crisisberaad met de leiders van alle Russische sportbonden aangekondigd. Hij wil op 28 november in het Kremlin om de tafel om de harde sancties te bespreken die Rusland mogelijk treffen, meldt nieuwszender Moskou24.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie is ervan overtuigd dat Rusland dopingcontroles heeft gemanipuleerd en heeft concrete straffen aanbevolen aan het wereldantidopingbureau WADA. Volgens de onderzoekers moet Rusland onder meer voor de komende vier jaar worden uitgesloten van Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Het land mag in die periode ook geen grote sportevenementen houden.

WADA buigt zich op 9 december in Parijs over de aanbevelingen. Een uitsluiting van vier jaar zou betekenen dat Rusland niet kan deelnemen aan de Zomerspelen van Tokio in 2020 en de Winterspelen van Peking in 2022. Ook mag Rusland dan niet meedoen aan het WK voetbal in Qatar 2022 en Sint-Petersburg valt mogelijk af als speelstad voor het EK voetbal in 2020.

De onderzoekscommissie verzet zich overigens niet tegen deelname van individuele Russische sporters aan Olympische Spelen en WK's onder neutrale vlag. Dat gebeurde al tijdens de vorige Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Keiharde voorwaarde is dat die sporters kunnen aantonen dat ze zich nooit hebben bezondigd aan doping.

WADA kreeg in januari van dit jaar na lang aandringen toegang tot het omstreden lab in Moskou. Daaruit volgde een onderzoek naar meer dan 2000 urine- en bloedmonsters uit de jaren 2012 tot 2015. De aangeleverde data bleken incompleet en er was geknoeid met de gegevens.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019