Voornaamste straffen WADA voor Rusland

9 december 2019 14:02:50

LAUSANNE (ANP) - Het uitvoerend comité van wereldantidopingbureau WADA heeft maandag de Russische sport voor vier jaar geschorst wegens grootscheepse dopingfraude. De voornaamste maatregelen op een rij.

- Het Russische antidopingagentschap Rusada wordt voor vier jaar 'non-compliant' verklaard, waardoor het slechts onder buitenlands toezicht kan functioneren.

- Atleten, coaches en begeleiders mogen de komende vier jaar bij Olympische Spelen en WK's van sporten die de antidopingcode van WADA hebben onderschreven niet onder Russische vlag deelnemen of aanwezig zijn. Sporters kunnen enkel onder neutrale vlag meedoen als ze 'aantoonbaar schoon' zijn.

- Russische regeringsfunctionarissen en -vertegenwoordigers mogen gedurende deze periode niet aanwezig zijn of worden gekozen voor vergaderingen van besturen of commissies van internationale sportorganisaties.

- Rusland mag geen grote sportevenementen organiseren of meedingen naar de organisatie van een WK of ander groot toernooi, zoals de Olympische Spelen van 2032 en de Paralympische Spelen.

- Bestuursleden en directie van het Russische olympisch comité alsmede van het paralympisch comité zijn niet welkom bij grote evenementen.

- Het Rusada moet alle kosten die het WADA met zijn onderzoek heeft gemaakt betalen, met daar bovenop een boete van 10 procent van de inkomsten over dit jaar met een maximum van 100.000 dollar, de hoogst mogelijke boete.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019