Corruptieproces tegen oud-atletiekbaas Diack begonnen (2)

8 juni 2020 10:22:58

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

PARIJS (ANP) - Het strafproces tegen de voormalige atletiekbaas Lamine Diack is maandag begonnen in een Parijse rechtbank. De 87-jarige Senegalees staat terecht voor fraude en corruptie. Diack, die van 1999 tot 2015 de voorzitter was van de internationale atletiekfederatie IAAF (nu World Athletics), is aanwezig in de rechtszaal.

Justitie in Frankrijk deed vier jaar onderzoek naar betalingen van meer dan 3,45 miljoen euro die Diack zou hebben ontvangen voor het verdoezelen van positieve dopingtests van met name Russische atleten, die daardoor gewoon konden meedoen aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen in Londen van 2012. Ook zou Diack als lid van het Internationaal Olympisch Comité geld hebben aangenomen om voor Tokio te stemmen als locatie voor de Spelen van 2020, inmiddels 2021.

Diack houdt vol dat hij onschuldig is. De Senagalees zit al jaren in huisarrest in Frankrijk. Hij kan een celstraf tot 10 jaar krijgen. Het proces zou eigenlijk in januari van dit jaar al beginnen, maar de zitting werd toen na één uur al verdaagd. Er waren nieuwe documenten bijgekomen die nader onderzoek vereisten, onder meer een getuigenis van Papa Massata, de zoon van Diack. Die was destijds ook werkzaam voor de IAAF en is medeverdachte in het omkoopschandaal.

Senegal heeft de zoon van Diack nooit willen uitleveren en hij zal in principe bij verstek worden berecht. De Franse advocaat van Papa Massata probeerde maandag tevergeefs de zaak opnieuw uit te stellen, omdat zijn Senegalese collega's die zijn cliënt bijstaan vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus niet naar de zitting konden komen. De rechter wees dat verzoek af.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020