Gewichtheffen op Spelen onzeker door corruptieschandaal

10 juni 2020 20:40:56

LAUSANNE (ANP) - Het is lang niet zeker dat gewichtheffen zijn status als olympische sport behoudt. Het Internationaal Olympisch Comité is geschrokken van de omvangrijke corruptie binnen de mondiale gewichthefbond IWF.

Een onafhankellijk onderzoeksrapport maakt melding van tientallen jaren van omkoping en fraude onder aanvoering van de voormalig voorzitter Tamas Ajan. De Hongaar verdoezelde positieve dopinggevallen, liet dopingboetes persoonlijk aan hem uitbetalen en haalde miljoenen euro's aan contanten van de rekeningen van het IWF.

"We zijn diep geschokt", zei IOC-baas Thomas Bach tijdens een virtuele persconferentie. "We hebben de IWF heel duidelijk gemaakt dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor de sport. Hun plek op het olympisch programma is in gevaar", aldus Bach, die hoopt dat de nieuwe leiding van de IWF zo snel mogelijk orde op zaken stelt en de bond hervormt.

De 81-jarige Hongaar Ajan moest in april van dit jaar al aftreden. Hij werkte sinds het midden jaren zeventig van de vorige eeuw voor de IWF. Eerst als secretaris-generaal en de laatste 20 jaar als voorzitter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020