Proces tegen dopingarts Schmidt begint half september

2 juli 2020 14:31:37

MÜNCHEN (ANP) - De van het faciliteren van doping verdachte Duitse sportarts Mark Schmidt en vier handlangers staan vanaf 16 september voor de rechter in München. Schmidt is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam 'Operatie Aderlass' meekreeg. Die leidde tot tal van schorsingen voor sporters wegens bloeddoping.

Voor het proces staan 26 zittingsdagen ingepland. Hoofdverdachte Schmidt is een sportarts uit Erfurt. Hem worden overtredingen tegen de drugswet en antidopingwet ten laste gelegd. De aanklager heeft meer dan dertig getuigen, onder wie een groot aantal sporters, opgeroepen. Van 23 atleten kwam vast te staan dat ze via Schmidt illegale bloedtransfusies ondergingen. De aanklager denkt dat Schmidt sinds 2011 tal van sporters uit heel de wereld heeft behandeld.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbrück begin 2019, maar het bleek ook om sporters uit andere sporttakken te gaan. Zo waren wielrenners als de Italiaan Alessandro Petacchi en de Oostenrijker Georg Preidler klant van Schmidt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020