Sprinter Coleman voor 2 jaar geschorst en mist Zomerspelen (3)

27 oktober 2020 18:51:18

N i e u w bericht, meer informatie na vijfde alinea

LONDEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse sprinter Christian Coleman, regerend wereldkampioen op de 100 meter, is door de Athletics Integrity Unit (AIU) voor twee jaar geschorst. Hij is gestraft, omdat hij vorig jaar drie dopingcontroles miste.

De 24-jarige Coleman mag komend jaar onder meer niet meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio (23 juli - 8 augustus 2021). Hij heeft dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

Coleman werd in juni van dit jaar al voorlopig geschorst. Op 9 december vorig jaar stonden de dopingcontroleurs voor de derde keer in 2019 vergeefs voor zijn deur. Coleman was naar eigen zeggen even van huis om kerstinkopen te doen.

Na drie gemiste dopingcontroles volgt in principe automatisch een schorsing van een of twee jaar. Op 16 januari en 26 april in 2019 was de topatleet ook al niet op de plek waar hij volgens de dopingjagers had moeten zijn.

Coleman sprintte vorig jaar in Doha naar WK-goud op de 100 meter in 9,76 seconden. Hij had daar ook een aandeel in de wereldtitel van de Amerikaanse ploeg op de 4x100 meter estafette. Zijn schorsing eindigt op 13 mei 2022. Dat zou betekenen dat hij eventueel wel weer kan deelnemen aan de WK in Eugene in de zomer van 2022.

Coleman ontsnapte begin september vorig jaar nog aan een schorsing wegens hetzelfde vergrijp. Nog geen maand voor het begin van de WK in Doha besloot het Amerikaanse antidopingbureau USADA de dopingzaak tegen hem in te trekken. Volgens de geldende regels kon Coleman er destijds niet van worden beschuldigd dat hij drie keer binnen twaalf maanden de verkeerde locatie had opgegeven waar hij zich bevond. Na zijn nieuwe misstap in december 2019 kon de zaak tegen de Amerikaanse atleet opnieuw worden ingediend.

"Helaas moeten we dit gedrag van de atleet op z'n minst zeer onzorgvuldig noemen, met roekeloos als hardste conclusie", liet de AIU weten. "Feitelijk ontliep hij de vorige keer ternauwernood een mogelijke schorsing. Je zou denken dat hij daarvan zou hebben geleerd. Daar is echter niets van gebleken."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020