Australië dreigt voor het eerst medaille te verliezen door doping

6 november 2020 11:30:42

SYDNEY (ANP/RTR) - Australië dreigt voor het eerst een olympische medaille kwijt te raken vanwege een dopingzaak. Bij het hertesten van bewaarde stalen van de Olympische Spelen van Londen 2012 testte zwemmer Brenton Rickard positief op furosemide, dat als een maskeringsmiddel voor doping wordt gezien en daarom verboden is. Rickard had een aandeel in de bronzen medaille die de Australische estafetteploeg pakte op de 4x100 meter wisselslag.

De nu 37-jarige Rickard kwam alleen in actie in de series. Toch dreigt Australië het brons kwijt te raken. Volgens een krant uit Melbourne heeft Rickard een e-mail gestuurd aan zijn teamgenoten van de Spelen van 2012. Hij spreekt daarin van zijn "ergste nachtmerrie". De zwemmer die in 2009 bij de WK in Rome in een wereldrecord het goud pakte op de 100 meter schoolslag beweert onschuldig te zijn. Het internationaal sporttribunaal CAS gaat de zaak behandelen.

Als Australië wordt gediskwalificeerd, gaat het brons naar Groot-Brittannië. De Nederlandse estafetteploeg, die ook de finale in Londen zwom, schuift dan op naar plek zes. "We komen nu wel heel dicht bij een olympische medaille", schreef Nick Driebergen op Twitter in een bericht aan zijn teamgenoten Sebastiaan Verschuren, Joeri Verlinden en Lennart Stekelenburg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020