Amerikaans antidopingbureau omarmt nieuwe wet voor 'schone sport'

17 november 2020 13:48:49

WASHINGTON (ANP) - Een "monumentale dag voor de strijd voor een wereldwijde schone sport", zo noemt het Amerikaanse antidopingbureau Usada het goedkeuren van een nieuwe wet door de Senaat. De wet is vernoemd naar Grigori Rodtsjenkov, de Russische klokkenluider die het staatsgestuurde dopingprogramma in zijn land naar buiten bracht. De Amerikaanse justitie kan nu ook in actie komen als er omvangrijke dopingpraktijken plaatsvinden buiten de eigen landsgrenzen waarbij sporters, sponsoren of tv-stations uit de VS betrokken zijn.

Het Huis van Afgevaardigden ging vorig jaar al akkoord. Nu de wet ook door de senaat is, moet alleen president Donald Trump zijn handtekening nog daaronder zetten. "De wet biedt de instrumenten die nodig zijn om schone atleten te beschermen en om internationale dopingcomplotten aan te pakken die sport, sponsors en atleten schaden", aldus Usada. "Voor schone atleten verandert alles nu voorgoed."

De internationale atletenvakbond onder leiding van Christian Taylor sprak van "een grote dag in de strijd voor schone sport". Het internationale antidopingbureau WADA is minder enthousiast en vreest dat de vergaande Amerikaanse inmenging buiten de eigen landsgrenzen het systeem juist schaadt. Ook vanuit het Kremlin in Moskou klonk kritiek.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020