Sporttribunaal CAS buigt zich over vrijspraak voor atlete Naser

12 november 2020 21:36:10

LONDEN (ANP) - Wereldkampioene 400 meter Salwa Eid Naser is nog niet helemaal zeker van deelname aan de Olympische Spelen komend jaar in Tokio. Dopingwaakhond Athletics Integrity Unit (AIU) heeft de zaak van de 22-jarige atlete uit Bahrein voorgelegd aan het sporttribunaal CAS.

Naser werd vorige maand vrijgesproken door een tribunaal van de mondiale atletiekbond. Daardoor ontliep ze een schorsing van twee jaar voor het missen van een aantal dopingcontroles. AIU is het echter niet eens met die uitspraak en besloot in beroep te gaan bij het CAS.

Naser werd in juni voorlopig geschorst na een aanklacht van AIU. Ze zou vier keer een overtreding hebben begaan met het opgeven van haar verblijfplaats ('where-abouts'), waardoor ze niet beschikbaar was voor een dopingcontrole. Het tribunaal oordeelde echter dat een van de vier gemiste controles haar niet kon worden aangerekend. De drie bewezen overtredingen bleken vervolgens niet te hebben plaatsgevonden binnen twaalf maanden, waarmee de aanklacht kwam te vervallen.

Naser houdt vol dat ze onschuldig is. "Ik ben nooit een valsspeler geweest en ik zal het ook nooit zijn", zei de geboren Nigeriaanse, die vorig jaar op de WK in Doha het goud veroverde in 48,14, de derde tijd ooit gelopen op de 400 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020