Juist als Toussaint het niet verwacht, zwemt ze een wereldrecord (2)

14 november 2020 18:26:32

N i e u w bericht, meer informatie door het hele bericht

BOEDAPEST (ANP) - Kira Toussaint heeft een vinkje kunnen zetten op haar bucketlist. Een wereldrecord zwemmen stond hoog op haar 'verlanglijst'. Juist op het moment dat ze het niet verwachtte, lukte het. "Nog nooit is iemand sneller geweest dan ik op deze afstand. Een onwerkelijk gevoel, bizar", zegt Toussaint vanuit Boedapest, waar ze meedoet aan de International Swimming League (ISL).

De 26-jarige Amsterdamse tikte in het 25 meterbad van de Duna Aréna in de Hongaarse hoofdstad op de 50 meter rugslag aan na 25,60 seconden. Toussaint dook daarmee zeven honderdsten onder het wereldrecord kortebaan dat sinds 2014 in handen was van de Braziliaanse Etiene Medeiros (25,67).

"Toen ik die 25,60 op het scorebord zag staan, dacht ik: wow, wat hard! Het is nog steeds een beetje onwerkelijk", aldus Toussaint, die vorig jaar bij de EK kortebaan in Glasgow goud pakte op de 50 en 100 rug. "Een paar dagen geleden had ik van mijn coach vrij gekregen voor de 200 rug, ik kon me toen volledig focussen op de 50 rug. Maar die race ging helemaal niet zo goed. Ik was te veel bezig met dat wereldrecord. Nu zwom ik eerst de 200 rug en lukt het wel."

Toussaint was naar eigen zeggen "kapot" na de 200 meter. Herstellen deed ze in het uitzwembad, waar ze gedurende 20 minuten baantjes trok. "Ik heb daarna een nieuw wedstrijdpak aangetrokken. Lekker droog, anders krijg ik het koud." 'Chillend' overbrugde ze de tijd tot ze weer het water in mocht voor de 50 rug. "Ik was eigenlijk heel relaxed."

De verbazing was groot toen bleek dat ze na twee baantjes een wereldrecord had neergezet. "Zo zie je maar: als ik relaxed ben en rustig blijf, zwem ik mijn beste races. Dat is de truc. Mijn Jamaicaanse teamgenootje Alia Atkinson, de wereldrecordhoudster op de 50 en 100 school, zei tegen me: 'iedere keer dat ik een wereldrecord zwom, lag het niet in de planning'. Het gebeurt op momenten dat je het niet verwacht."

Al snel volgden de telefoontjes. Eerst van haar moeder Jolanda de Rover, de olympisch kampioene van Los Angeles 1984 op de 200 rug. "Ze had via de livestream gekeken en zei dat mijn finish niet zo goed was. Ik eindigde met een halve slag. Het kan dus nog beter en sneller." Het telefoontje van haar coach Mark Faber drukte Toussaint eerst weg omdat ze bij de dopingcontrole zat. "Toen ik hem terugbelde, zei Mark voor de grap: je hebt het nu als wereldrecordhoudster zeker te druk voor me? Hij is heel trots en blij."

Zondag komt Toussaint op de ISL in actie op de 100 rug. "Of ik het wereldrecord weet? Zeker, 54,89. En mijn pr staat op 55,17. Maar ik ben hier op de 100 meter vooralsnog niet sneller geweest dan 55,6. Ik ga me gewoon rustig voorbereiden en dan zien we wel wat er uit komt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020