Sporttribunaal CAS kort schorsing Rusland in tot twee jaar (3)

17 december 2020 15:55:09

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 3e alinea

LAUSANNE (ANP) - Het sporttribunaal CAS heeft de schorsing voor de Russische sport ingekort tot eind 2022. Rusland werd een jaar geleden door het wereldantidopingbureau WADA voor vier jaar geschorst wegens grootscheepse dopingfraude. De Russen tekenden via hun antidopingbureau Rusada beroep aan. Het CAS bracht de lengte van de straf terug, maar nog steeds zullen Russische sporters hun land niet kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio en de Winterspelen van het jaar erop in Peking.

De schorsing loopt tot 16 december 2022 en kan dus ook effect hebben op eventuele deelname van Rusland aan het WK voetbal in Qatar. De uitspraak laat wel toe dat bewezen 'schone' Russische sporters onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen of aan mondiale titeltoernooien. Of dat geldt voor de Russische voetbalploeg, mocht die zich plaatsen voor het WK van 2022, ligt wellicht in handen van wereldvoetbalbond FIFA.

De halvering van de straf mag niet worden gezien als een "validatie van het gedrag van het Rusada en de Russische autoriteiten". Het CAS zegt gebonden te zijn aan regelgeving en de proportionaliteit te hebben meegewogen. Met de nieuwe strafmaat hoopt het bovendien jonge Russische sporters aan te moedigen te willen deelnemen aan "schone internationale sport".

De schorsing van vier jaar werd een jaar geleden door het WADA uitgesproken nadat uit onderzoek was gebleken dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake was geweest van omvangrijke dopingfraude. Het Rusada tekende beroep aan, onder dwang van de Russische regering.

In de donderdag gepresenteerde uitspraak staat ook dat Rusland de komende twee jaar geen groot sportevenement mag organiseren en zich in die periode ook niet kandidaat mag stellen voor de organisatie van sportwedstrijden voor de periode erna. Regeringsvertegenwoordigers zijn niet welkom bij Olympische Spelen en WK's. Er is ook geen plaats voor Russische bestuurders bij bonden of organisaties die zich schikken naar de richtlijnen van het WADA.

Het Russische dopingschandaal leidde er in 2016 al toe dat een deel van de sporters uit dat land niet welkom was bij de Spelen van Rio 2016. Bij de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang moesten de sporters die wel mochten deelnemen dat doen als neutrale deelnemers, zonder uitingen van hun land.

Tegen de uitspraak van het in Lausanne gevestigde CAS is alleen nog beroep mogelijk bij de hoogste Zwitserse rechtbank. De kans dat het besluit daar nog wordt teruggedraaid is klein omdat de rechter alleen ingrijpt bij procedurefouten of schendingen van de mensenrechten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020