Dopingarts Schmidt veroordeeld tot celstraf van bijna 5 jaar (2)

15 januari 2021 11:38:47

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse arts Mark Schmidt is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar en 10 maanden voor het toedienen van bloeddoping aan tientallen sporters. De rechtbank van München legde hem ook een beroepsverbod van 3 jaar op.

Zijn vier handlangers zijn ook schuldig bevonden aan overtredingen van de drugswet en antidopingwet. Duitsland kent sinds 2015 een antidopingwet en dit was het eerste grote strafproces voor doping.

Schmidt was de spil in de dopingaffaire die de naam 'Operatie Aderlass' kreeg. De sportarts uit Erfurt bekende tijdens het proces dat hij bij heel wat sporters illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd, vooral bij langlaufers en ook bij enkele wielrenners, onder wie Alessandro Petacchi, Stefan Denifl en Georg Preidler. De aanklagers eisten een week geleden een gevangenisstraf van 5,5 jaar.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in het Oostenrijkse Seefeld, begin 2019, en een inval in de praktijk van Schmidt. De arts werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden en zat sindsdien in voorlopige hechtenis.

De rechtbank achtte bewezen dat de 42-jarige Schmidt jarenlang wintersporters en wielrenners met bloeddoping behandelde. Bij een Oostenrijkse mountainbikester diende hij een preparaat toe dat niet was goedgekeurd voor gebruik bij mensen. De rechter veroordeelde de arts om die reden ook voor toedienen van gevaarlijk lichamelijk letsel. Volgens de aanklagers heeft Schmidt sinds 2011 bij ten minste 23 sporters illegale bloedtransfusies uitgevoerd.

Zijn naaste assistent werd veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Een verpleegster die Schmidt hielp kreeg 1 jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Twee ambulancebroeders die deel uitmaakten van het netwerk, kregen boetes opgelegd. Schmidt zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij het niet om het geld deed. "Ik was gefascineerd door topsport. Ik deed het niet voor het geld, maar het was een hobby."

De Oostenrijkse profwielrenners Georg Preidler en Stefan Denifl werden vanwege hun betrokkenheid bij het schandaal niet alleen lang geschorst door de internationale wielrenunie, maar zijn ook door de rechter veroordeeld. Denifl kreeg bij de rechtbank in het Oostenrijkse Innsbruck een gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. Preidler kreeg 1 jaar voorwaardelijke celstraf.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021