Duitse dopingarts Schmidt in beroep tegen gevangenisstraf

26 januari 2021 12:01:19

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse dopingarts Mark Schmidt heeft beroep aangetekend tegen de celstraf van vier jaar en tien maanden die hij onlangs kreeg opgelegd door de rechtbank van München. Volgens de advocaat van Schmidt heeft zijn cliënt geen eerlijk proces gekregen. Justitie besloot eerder af te zien van beroep, ook al had de aanklager een hogere celstraf geëist (5,5 jaar).

Schmidt wordt gezien als de spil in de dopingaffaire die de naam 'Operatie Aderlass' draagt. De sportarts uit Erfurt bekende tijdens het proces dat hij bij heel wat sporters illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd, vooral bij langlaufers en ook bij enkele wielrenners, onder wie Alessandro Petacchi, Stefan Denifl en Georg Preidler. De rechtbank legde hem naast een celstraf ook een beroepsverbod van drie jaar op.

De zaak kwam twee jaar geleden aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski. Schmidt werd na huiszoekingen in zijn woonplaats Erfurt aangehouden en zat sindsdien in voorlopige hechtenis.

Vier handlangers van de sportarts zijn ook schuldig bevonden aan overtredingen van de drugs- en antidopingwet. Twee van hen kregen een celstraf, de andere twee een boete.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021