Celstraf oud-wielrenner Denifl wegens bloeddoping

12 januari 2021 15:23:08

INNSBRUCK (ANP) - De Oostenrijkse oud-profwielrenner Stefan Denifl is door een regionale rechtbank in Innsbruck veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens "ernstig sportief bedrog". Van die twee jaar zijn zestien maanden voorwaardelijk. De 33-jarige Denifl, oud-renner van onder meer Vacansoleil-DCM en IAM Cycling, heeft toegegeven dat hij bloeddoping heeft gebruikt tijdens zijn actieve carrière.

Denifl gaf vorig jaar februari tijdens de zitting zijn dopegebruik toe, maar noemde het zelf geen bedrog. "Ik ben geen crimineel", zei hij. De renner voerde aan dat in de wielersport prestaties werden geëist die zonder doping niet mogelijk waren. Volgens de aanklager gebruikte Denifl tussen 2014 en 2018 bloeddoping. Zijn eindzege in de Ronde van Oostenrijk in 2017 en etappewinst in de Ronde van Spanje van dat jaar zijn hem ontnomen.

Denifl was een van de sporters die gebruikmaakten van de diensten van de Duitse dopingarts Mark Schmidt. Zijn zaak kwam aan licht in het onderzoek naar Schmidt, genaamd 'Operatie Aderlass'. Bloedzakken van Denifl werden aangetroffen in de praktijk van de arts in het Duitse Erfurt. Tegen Schmidt is vorige week een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist voor de rechtbank van München.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021