Eis van 5,5 jaar gevangenisstraf voor dopingarts Schmidt

8 januari 2021 15:14:16

MÜNCHEN (ANP/AFP) - Tegen de Duitse dopingarts Mark Schmidt is een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist. De rechtbank van München doet naar verwachting volgende week uitspraak in de zaak. Schmidt is de spil in de dopingaffaire die de naam 'Operatie Aderlass' draagt. Hij staat samen met vier handlangers terecht.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck, begin 2019, en een inval in de praktijk van Schmidt. Schmidt werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Hij wordt gezien als het hoofd van een internationaal bloeddopingnetwerk.

Schmidt bekende afgelopen jaar dat hij bij heel wat sporters illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd, vooral bij langlaufers en ook bij enkele wielrenners, onder wie Alessandro Petacchi en Georg Preidler. De arts zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij het niet om het geld deed. "Ik was gefascineerd door topsport. Ik deed het niet voor het geld, maar het was een hobby", aldus Schmidt.

De rechtszaak moest in oktober worden opgeschort, omdat één van de betrokkenen besmet was geraakt met het coronavirus.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021