Meerdere landen zeggen toe olympische atleten te vaccineren (2)

27 januari 2021 12:52:55

N i e u w bericht, vervangt: Israël wil alle olympische atleten voor eind mei vaccineren

JERUZALEM (ANP) - Meerdere landen hebben toegezegd hun olympische atleten op relatief korte termijn te willen vaccineren. Israël was één van de eerste, gevolgd door onder andere Denemarken en Hongarije.

Israël is vastberaden dat voor eind mei te doen. Dat heeft het olympisch comité van het land laten optekenen. "Als onderdeel van de Israëlische vaccinatieprocedure is al 50 procent van onze olympische delegatie gevaccineerd", aldus een woordvoerster. "Eind mei 2021 zijn alle atleten volledig ingeënt tegen het coronavirus."

Volgens de Deense chef de mission Sören Simonsen worden de 150 atleten en 200 officials tijdig ingeënt. "De regering begint met het vaccinatieprogramma voor gezonde mensen in april. Eerder komen wij niet aan bod. Maar voor juli moet het helemaal rond zijn."

Het Hongaars Olympisch Comité liet weten "over enkele weken" te verwachten dat alle betrokken sporters een prik hebben gehad.

De olympisch beweging van België heeft de regering om 400 tot 500 vaccins gevraagd. Volgens hoofd van de medische commissie Johan Bellemans is echter niet gevraagd om een voorkeursbehandeling. "We willen de kwetsbaren en de mensen in de gezondheidszorg niet voor de voeten lopen. Maar als het even kan willen we onze atleten ook graag beschermen."

Het Nederlands Olympisch Comité heeft ook al laten weten niet om een voorkeursbehandeling te vragen. Officials uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zitten ook op die lijn.

De Olympische Spelen in Tokio beginnen op vrijdag 23 juli. Voorzitter Thomas Bach van het IOC heeft al wel gezegd vaccinaties niet verplicht te stellen. Medische officials hebben al laten weten dat de kans dat een atleet na een vaccinatie positief test op doping verwaarloosbaar is.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021