Oud-wereldkampioen hordelopen uit Rusland ontkent dopinggerucht

28 januari 2021 13:33:35

MOSKOU (ANP) - De Russische atleet Sergei Sjoebenkov, voormalig wereldkampioen op de 110 meter horden, ontkent dat hij doping heeft gebruikt. De 30-jarige Sjoebenkov las donderdagochtend toen hij wakker werd in Russische media verhalen dat hij positief zou hebben getest op furosemide, een vochtafdrijvend middel dat wordt gezien als maskeringsmiddel van doping en daarom op de verboden lijst staat.

"Dit is flagrante laster door een niet nader genoemde 'bron'. Hier klopt niets van", schreef de wereldkampioen van 2015 op Instagram. "Gedurende mijn carrière heb ik nooit een verboden middel gebruikt en nooit iemand bedrogen."

Sjoebenkov bekent wel dat hij een brief heeft gekregen van de AIU, de internationale integriteitsunit die zich bezighoudt met het bestrijden van doping in de atletiek. "Om juridische redenen kan ik nog niets zeggen over de inhoud van deze vertrouwelijke brief, maar het gaat helemaal niet over furosemide. Mij zijn geen beperkingen opgelegd en ik train zoals gebruikelijk."

De tweevoudig Europees kampioen pakte bij de WK's van 2017 en 2019 zilver op de 110 meter horden. Hoewel Rusland vanwege een groot dopingschandaal is geschorst, mag Sjoebenkov als 'neutrale' atleet wel meedoen aan internationale toernooien zoals de Olympische Spelen. Hij is nooit op doping betrapt en kan aantonen dat hij regelmatig wordt gecontroleerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021