WADA legt zich neer bij halvering van dopingschorsing Rusland

2 februari 2021 20:58:48

MONTREAL (ANP) - Het wereldantidopingbureau (WADA) legt zich neer bij de halvering van de schorsing voor de Russische sport tot eind 2022. WADA zegt teleurgesteld te zijn in de mildere straf maar gaat niet in beroep.

Rusland werd ruim een jaar geleden door het wereldantidopingbureau WADA voor vier jaar geschorst wegens grootscheepse dopingfraude. De Russen tekenden via hun antidopingbureau Rusada beroep aan. Het CAS bracht de lengte van de straf anderhalve maand geleden terug, maar nog steeds zullen Russische sporters hun land niet kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio en de Winterspelen van het jaar erop in Peking.

De schorsing loopt tot 16 december 2022 en kan dus ook effect hebben op eventuele deelname van Rusland aan het WK voetbal in Qatar. De uitspraak laat wel toe dat bewezen 'schone' Russische sporters onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen of aan mondiale titeltoernooien. Of dat geldt voor de Russische voetbalploeg, mocht die zich plaatsen voor het WK van 2022, ligt wellicht in handen van wereldvoetbalbond FIFA.

De halvering van de straf mag volgens het CAS niet worden gezien als een "validatie van het gedrag van het Rusada en de Russische autoriteiten". Het CAS zegt gebonden te zijn aan regelgeving en de proportionaliteit te hebben meegewogen. Met de nieuwe strafmaat hoopt het bovendien jonge Russische sporters aan te moedigen te willen deelnemen aan "schone internationale sport".

De schorsing van vier jaar werd ruim een jaar geleden door het WADA uitgesproken nadat uit onderzoek was gebleken dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake was geweest van omvangrijke dopingfraude. Het Rusada tekende beroep aan, onder dwang van de Russische regering.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021