Directeur Van der Sar ziet geen patroon in slechtnieuwsshow Ajax

5 februari 2021 16:24:54

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Edwin van der Sar ziet geen patroon in de problemen die zich in sneltreinvaart opstapelen bij Ajax. "Ik zit hier nu ruim acht jaar en ben alweer vier jaar directievoorzitter", vertelt hij. "Ik zie hier nog steeds een heel professionele organisatie, waar helaas ook wel eens iets fout gaat."

Doelman André Onana mag 12 maanden niet spelen en trainen omdat er in zijn urine sporen van het verboden middel verboden furosemide zijn gevonden. Volgens Ajax had de doelman hoofdpijn toen hij per ongeluk geen pijnstiller slikte maar een pilletje pakte dat zijn vrouw na de zwangerschap gebruikte om vocht te verliezen.

Sébastien Haller, de Franse recordaankoop van 22,5 miljoen euro, mag dit seizoen niet in de Europa League uitkomen omdat de teammanager van Ajax geen vinkje had gezet bij zijn naam op de spelerslijst naar de UEFA. Quincy Promes zag afgelopen week een transfer naar Spartak Moskou voorlopig mislukken omdat de Russen niet alleen aansprakelijk willen zijn als de aanvaller nog wordt veroordeeld voor betrokkenheid bij een steekpartij.

Toptalent Brian Brobbey loopt aan het einde van het seizoen gratis de deur uit. En als Ajax zonder succes bij het CAS in beroep gaat tegen de straf voor Onana, dan ontvangt het in de zomer van 2022 mogelijk ook geen transfersom voor de populaire doelman, wiens contract dan afloopt. En alsof dat allemaal niet vervelend genoeg is, staat Ajax binnenkort tijdens een arbitragezaak lijnrecht tegenover de advocaten van Abdelhak Nouri, die wegens hersenschade nooit meer kan voetballen.

"Allemaal pijnlijk en erg vervelend", erkent Van der Sar als hij met de serie problemen wordt geconfronteerd. "Maar ik zie er geen verband in. Het is niet zo dat er op een afdeling alles fout gaat. Ik zie geen patroon en vind dat er bij ons goed en professioneel wordt gewerkt. Op sommige dingen heb je als club ook minder invloed."

Van der Sar kan alleen maar hopen dat de spelers van Erik ten Hag goed reageren op het slechte nieuws van vrijdag, toen bekend werd dat recordaankoop Haller dit seizoen niet in Europa mag uitkomen en Onana een dopingstraf van 12 maanden kreeg opgelegd. "Winnen is het beste medicijn nu, maar dat is altijd zo."

De wet van Murphy lijkt Ajax stevig in zijn greep te hebben. Toch hoopt Van der Sar dat zijn club van nieuwe ellende bespaard blijft. "De ArenA heeft mij verzekerd dat het dak van ons stadion de verwachte sneeuw kan dragen", antwoordde hij. Dat de doelman na een rotweek zijn humor niet is verloren, bleek uit zijn antwoord op de vraag of hij niet heeft overwogen om Onana als keeper te vervangen. "Dat wil ik wel, maar ze hebben geen vinkje voor mijn naam gezet."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021