Ajax en PSV strijden in bekerkraker om plaats in halve finales

9 februari 2021 15:11:37

AMSTERDAM (ANP) - Onder het gesloten dak van de Johan Cruijff ArenA strijden Ajax en PSV woensdagavond om een plaats in de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker. De trainers van beide ploegen moeten improviseren vanwege schorsingen en blessures. Ajax en PSV troffen elkaar exact een maand geleden ook in Amsterdam (2-2). Sindsdien is er veel gebeurd.

Ajax heeft de leiding in de Eredivisie inmiddels stevig in handen gekregen. PSV blijft de grootste concurrent, maar is wel 7 verliespunten achterop geraakt. Dat is ook pijnlijk voor PSV-trainer Roger Schmidt, die zijn topspelers eind vorig jaar vaak rust gunde om in januari te kunnen excelleren.

Zowel Ajax als PSV strijdt nog om de landstitel, de KNVB-beker en winst van de Europa League. Van die drie uitdagingen heeft het nationale bekertoernooi voor beide clubs het minste aanzien, al blijft Schmidt herhalen dat het hoog tijd wordt dat PSV na 2012 weer eens de KNVB-beker wint. Ajax won in 2019 de laatste afgeronde editie van het bekertoernooi. Trainer Erik ten Hag beschouwt de KNVB-beker als een prijs, maar liet in de vorige ronde tegen AZ wel acht andere spelers beginnen. Dat heeft hij in een Europees duel of competitiewedstrijd nog nooit gedaan.

Voor Ajax is de bekerkraker tegen PSV het eerste duel na een regelrechte rampweek. Recordaankoop Sébastien Haller werd per ongeluk niet ingeschreven voor de Europa League en doelman André Onana kreeg een dopingschorsing van een jaar opgelegd. Talent Brian Brobbey liet weten dat hij komende zomer transfervrij vertrekt uit Amsterdam en Quincy Promes zag zijn terugkeer naar Spartak Moskou voorlopig niet doorgaan, terwijl Ajax met Oussama Idrissi al een vervanger had aangetrokken.

Ajax mist behalve Onana ook Ryan Gravenberch. De middenvelder moet een schorsing van één bekerduel uitzitten. Onduidelijk is nog of Nicolás Tagliafico en Noussair Mazraoui voldoende fit zijn. De 38-jarige doelman Maarten Stekelenburg lijkt de logische vervanger van Onana. PSV treedt in Amsterdam aan zonder de geblesseerde Mario Götze, Cody Gakpo, Nick Viergever en Noni Madueke.

PSV wacht dit seizoen nog altijd op een zege in een nationaal topduel. Van Feyenoord, AZ en Vitesse werd verloren. Tegen Ajax verspeelde het een voorsprong van 2-0 (2-2). Met de wijze lessen van dat duel in het achterhoofd, wil de club uit Eindhoven dit keer beter voor de dag komen. PSV verraste Ajax in de openingsfase met fel en scherp counterspel, maar was vervolgens te slordig in balbezit om nog onder de druk van de thuisploeg uit te komen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021