Winnend Ajax kan het gemis van Blind nog niet camoufleren

4 april 2021 18:49:15

HEERENVEEN (ANP) - Met enige moeite heeft Ajax ook de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen gewonnen (1-2). De ploeg van trainer Erik ten Hag telde verder af richting de 35e landstitel, maar zal ook beseffen dat donderdag tegen AS Roma een betere prestatie nodig is om zicht op de halve finales van de Europa League te houden.

Ajax heeft 14 verliespunten minder dan PSV en AZ, na 18 overwinningen en twee gelijke spelen in verschillende competities in 2021. Het kampioenschap kan misschien al op 25 april tijdens een thuisduel met AZ veilig worden gesteld. Maar zonder Daley Blind, die geblesseerd raakte in het uitduel van Oranje met Gibraltar, was de koploper niet zo dominant als de meeste andere wedstrijden van dit kalenderjaar. Dat is ook niet zo vreemd. Want ook dit seizoen begonnen de meeste aanvallen van Ajax bij Blind.

Trainer Erik ten Hag besloot Blind op het middenveld te vervangen door Devyne Rensch. Dat was best opvallend. Want het 18-jarige talent vindt zichzelf eigenlijk een centrale verdediger, maar werd de afgelopen maanden in het eerste elftal vooral als rechtsback ingezet. Edson Álvarez was de rechter centrale verdediger van Ajax in Friesland.

De Mexicaan liet zich in de 27e minuut uitspelen door Mitchell van Bergen die vervolgens ook Kjell Scherpen passeerde (1-0). De doelman van Jong Oranje verdedigde het doel van Ajax omdat Maarten Stekelenburg in de warming-up afhaakte en André Onana een dopingschorsing moet uitzitten. Ajax was het meest in balbezit maar Henk Veerman had voor rust zo maar driemaal kunnen scoren voor Heerenveen. Hij schoot tweemaal naast en verzuimde ook een fout van Scherpen af te straffen.

Ajax kreeg ook kansen maar doelman Erwin Mulder keerde inzetten van Nicolás Tagliafico en Tadic, die in de 37e minuut wel een strafschop verzilverde (1-1). De aanvoerder mocht een penalty nemen omdat de videoscheidsrechter zag dat verdediger Jan Paul van Hecke de bal met een elleboog blokkeerde.

Trainer Ten Hag greep in nadat doelman Scherpen een tweede treffer van Van Bergen had voorkomen. Hij liet Rensch en Álvarez van positie wisselen en zag Sébastien Haller al snel zijn zevende doelpunt in twaalf wedstrijden maken. De videoscheidsrechter nam minuten bedenktijd maar oordeelde dat Haller niet buitenspel stond toen hij een schot van Lisandro Martínez verlengde.