100% Dope Free

In 2018 is de Dopingautoriteit gestopt met het programma 100% Dope Free. Het programma was erop gericht de dopingkennis van de (aankomende) topsporter te optimaliseren en de houding en gedrag ten aanzien van dopinggebruik gunstig te beïnvloeden.

Het programma heeft meer dan 10 jaar gelopen en zo’n 35.000 mensen hebben zich aan het programma verbonden door middel van het tekenen van het 100% Dope Free – True Winner statement. Het 100% Dope Free – True Winner statement was een initiatief van de AtletenCommissie van NOC*NSF en de Dopingautoriteit.

Het programma bestond uit drie elementen: tekenen van het statement, True Winners (ambassadeurs), en aanwezigheid bij sportevenementen. Hieronder kun je lezen hoe over deze elementen werd gecommuniceerd tijdens de looptijd van het programma.

Teken het 100% Dope Free – True Winner statement

100% Dope Free betekent NEE zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport. Daarbij haal je op eigen kracht het beste uit jezelf zonder gebruik te maken van verboden stoffen of methoden die de prestatie bevorderen. Teken daarom het statement tegen doping.

True Winners

100% Dope Free heeft meerdere ambassadeurs, zoals Marianne Vos, Bauke Mollema, Epke Zonderland en Vince Rooi. Dit zijn topsporters en oud-topsporters die nee zeggen tegen doping, en laten zien dat grootse prestaties heel goed mogelijk zijn zonder doping. Alleen clean geleverde prestaties tellen!  

Evenementen

100% Dope Free trekt het land in. De Dopingautoriteit organiseert onder andere voorlichtingsbijeenkomsten en Outreach Events waarin we sporters volledig voorlichten over alles wat te maken heeft met dopingvrij sporten en dopingcontroles.