Tips voor schone sport

Sport is veel te mooi voor doping. Ben je een topsporter of talent? Dan kun je zelf bijdragen aan schone sport met behulp van de volgende tips. En door het volgen van e-learning. 

Naar het e-learningplatform

Tip 1. Download de Dopingwaaier App

De Dopingwaaier App is de belangrijkste app voor een dopingvrije sport. Je kunt hiermee je geneesmiddelen en voedingssupplementen controleren, de dopingregels nalezen, de dopingcontrolevideo's bekijken en nog veel meer! De app is ook te gebruiken via www.dopingwaaier.nl.

Tip 2. Controleer al je geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen dopingstoffen bevatten. Zorg dus altijd dat je zelf weet welke geneesmiddelen je gebruikt, wat erin zit en of ze zijn toegestaan. Ook als ze zijn voorgeschreven door een arts.

Tip 3. Vraag zo nodig een dispensatie aan

Heb je volgens je arts een geneesmiddel nodig dat dopingstoffen bevat? Dan kun je daar dispensatie voor aanvragen. Zo kun je officieel toestemming krijgen om het geneesmiddel te gebruiken. Hier kun je een aanvraag indienen.

Tip 4. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met dopingstoffen. Dit geldt dus ook voor vitaminepillen en eiwitshakes! Het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) controleert voedingssupplementen op de aanwezigheid van dopingstoffen. Komt een voedingssupplement schoon uit de test? Dan mag het op de NZVT-lijst.

Tip 5. Weiger nooit een dopingcontrole

Word je aangewezen voor een dopingcontrole? Dan ben je altijd verplicht om deze te ondergaan. Ook als het moment niet goed uitkomt. Heb je commentaar op de controle? Schrijf dit dan direct op het dopingcontroleformulier. 

Wil je ook weten hoe een bloedcontrole gaat? Bekijk de video hier.

Tip 6. Gebruik geen drugs

Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn verboden binnen wedstrijdverband. Maar let op! Cannabis kan bijvoorbeeld nog tot een maand na gebruik te vinden zijn in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief! 

Tip 7. Sluit je aan bij Be PROUD

Jij bent essentieel voor schone sport. Het is dus belangrijk dat je in actie komt! Sluit je aan bij Be PROUD en word onderdeel van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport! 

Tip 8. Meld overtredingen bij het Meldpunt Doping

De opsporing van dopingovertredingen is erg belangrijk voor schone sport. Jouw informatie kan hierbij helpen! Bij het Meldpunt Doping van de Dopingautoriteit kun je vertrouwelijk informatie geven over (mogelijke) dopingovertredingen. Dit kan op naam, maar ook anoniem.

Extra tip 9. Vul je whereabouts goed in

Heb je een whereaboutsverplichting? Lever dan tijdig en correct je whereabouts aan. Zorg dat je gegevens altijd up-to-date zijn en voorkom whereaboutsfouten. Meer weten over whereabouts? Bekijk dan onze whereaboutspagina.