Meldpunt Doping

Welkom bij het Meldpunt Doping. Je kunt hier vertrouwelijk informatie geven over dopingovertredingen, zoals dopinggebruik of dopinghandel. Dit kan op naam, maar ook anoniem. Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie. Je kunt ook naar beneden scrollen.

Waarom is melden belangrijk?

Verreweg de meeste topsporters leveren hun prestaties op een schone manier. Ze gaan door het vuur voor hun sport. Jarenlang staat hun leven in het teken van keihard trainen. De lat steeds een stukje hoger leggen. De strijd aangaan met de sterksten. Zichzelf overtreffen. En als dat lukt? Dan is dat iets om écht trots op te zijn.

Helaas zijn er ook (top)sporters die hun prestaties níet op eigen kracht leveren en sportbegeleiders die de dopingregels niet respecteren. Dit doet afbreuk aan sport. Het ontneemt schone sporters de kans op hun welverdiende winnaarsmoment. Alle sporters hebben recht op schone sport. En supporters hebben recht op echte resultaten. Het is essentieel dat we ons daar samen voor inzetten. Sporters, familie, coaches, medische begeleiders, bondsmedewerkers, en andere sportbetrokkenen: we spelen allemaal een rol.

En hoe vervelend het ook is, het kan zo zijn dat je dingen tegenkomt die mogelijk in strijd zijn met de dopingregels. Ook als je (nog) geen topsporter bent. Je vindt een paar pillen in een kleedkamer of je vangt misschien een vreemd gesprek op. Dit kunnen heel lastige en ongemakkelijke situaties zijn, zeker als het over iemand gaat die je goed kent. Want waarom zou nou juist deze persoon de sport waar jij zo van houdt beschadigen? Wat gebeurt er als je diegene erop aanspreekt? Verslechtert jullie band dan? En wat zijn de gevolgen voor jou?

Om schone sport te beschermen, is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt en je uitspreekt. Ook als je dit een lastige stap vindt. Je kunt hiervoor terecht bij het Meldpunt Doping van de Dopingautoriteit. Hier kun je vertrouwelijk in gesprek over dopingovertredingen, zoals dopinggebruik of dopinghandel. Dit kan ook anoniem. Zo kun je voorkomen dat jij zelf in de problemen komt.

Het geeft niet als je twijfelt, een vermoeden is al genoeg. Jouw informatie kan net dat extra puzzelstukje zijn waardoor de Dopingautoriteit een helder beeld krijgt van een bepaalde zaak. Voordat de Dopingautoriteit overgaat tot actie, beoordeelt ze jouw informatie altijd nauwkeurig. Slechts een paar mensen hebben toegang tot deze informatie. Bovendien doet de Dopingautoriteit er alles aan om jou en jouw identiteit te beschermen. Aarzel dus niet om een melding te maken. Sport is immers veel te mooi voor doping!

Melden per WhatsApp 

Je kunt gebruik maken van WhatsApp om een melding te maken. Dit kan op nummer 06-11130433. Dit nummer kan ook gebruikt worden om telefonisch meldingen door te geven. Voor overige telefoonnummers zie 'Melden per telefoon'. 

Melden per telefoon 

Tijdens kantooruren kun je telefonisch contact opnemen met de intelligence officer: 

 • Intelligence officer – 06 14 67 25 12
 • Intelligence officer – 06 23 37 20 20

Melden per e-mail

Je kunt gebruik maken van e-mail om te melden. Dit kan via melden@dopingautoriteit.nl

Melden per formulier

Geef hieronder zoveel mogelijk details over je melding.

(max 500MB)

Gegevens melderControle menselijke gebruiker

 

* = verplicht veld

Melden per post

Je kunt tevens via post meldingen aan de Dopingautoriteit zenden. Stuur je informatie naar:

Dopingautoriteit
t.a.v. Intelligence Officer
Postbus 5000
2900 EA Capelle aan den IJssel 

Zet op de envelop het woord VERTROUWELIJK

Meer informatie 

De opsporing van dopingovertredingen is belangrijk voor alle sporters die op een eerlijke en schone manier hun sportprestaties leveren. Jouw informatie kan ons hierbij helpen! Aarzel dan ook niet om een melding te maken. Ook als je twijfelt of er sprake is van een dopingovertreding. Een vermoeden is genoeg. 

We zullen je informatie altijd nauwkeurig beoordelen voordat we overgaan tot actie. We hebben dus liever een melding te veel dan te weinig. Bovendien doen we er alles aan om jouw identiteit zo goed mogelijk te beschermen. 

Wat kun je melden?

 • Dopinggebruik
 • Handel in dopingmiddelen
 • Aanzetten tot dopinggebruik
 • Verbergen of ondersteunen van dopinggebruik
 • Tips over 'nieuwe' dopingmiddelen of methoden
 • Tips om dopingovertredingen beter op te sporen
 • Overige zaken die van belang zijn voor de aanpak van dopingmisbruik in de sport

Je hoeft niet te wachten tot je het zeker weet. Een vermoeden is genoeg om een melding te maken!

Wie kan een melding maken?

Iedereen die informatie heeft over een (mogelijke) dopingovertreding in de sport.

Je melding wordt vertrouwelijk behandeld

Bij het melden zijn er drie opties.

 1. Op naam: je deelt je contactgegevens.
 2. Op naam, zonder vermelding in het dossier: je deelt je contactgegevens alleen zodat de Dopingautoriteit je aanvullende vragen kan stellen. Je geeft geen toestemming om je gegevens op te laten nemen in het tuchtprocesdossier.
 3. Anoniem: je maakt een anonieme melding. Je deelt je contactgegevens niet.

Het uitgangspunt is dat we je informatie niet gebruiken in een eventuele tuchtprocedure. Moeten we hiervan afwijken, dan zullen we dit altijd voor de tuchtprocedure start met je bespreken. We zullen er in dat geval (in overleg met jou) al het mogelijke aan doen om de informatie anoniem te houden.

Wat als je zelf betrokken bent?

Als blijkt dat je zelf betrokken bent bij een dopingovertreding die je zelf meldt, dan kan dit gevolgen hebben voor je anonimiteit. Ook dan zullen we dit altijd voor de tuchtprocedure start met je bespreken.

Wat gebeurt er met je melding?

Naar aanleiding van de melding starten we altijd een onderzoek. Alle informatie wordt gecontroleerd en getoetst op waarheid. Soms verrichten we aanvullend onderzoek. Indien nodig sturen we relevante informatie uit je melding anoniem door naar andere organisaties.

Als blijkt dat er sprake is van een dopingovertreding dan zal er een tuchtprocedure worden gestart. Je krijgt van ons geen informatie over het verloop van het onderzoek.

Centrum Veilige Sport Nederland

Wil je een melding maken bij een andere organisatie dan de Dopingautoriteit, dat kan! NOC*NSF heeft het Centrum Veilige Sport. Hier kun je (mogelijke) dopingovertredingen melden, maar ook andere zaken zoals seksuele intimidatie, corruptie en matchfixing.

Wat gebeurt er met je persoonsgegevens? 

De Dopingautoriteit gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens lees je in het privacystatement