Astana ontslaat ploegleider Vinokoerov vlak voor de Tour (2)

24 juni 2021 11:08:33

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

PARIJS (ANP) - Oud-topwielrenner Aleksandr Vinokoerov, de oprichter en huidig ploegleider van wielerploeg Astana, is vlak voor de start van de Tour de France uit zijn functie gezet. Als reden voor het ontslag geeft de directie "persoonlijke redenen" aan. Volgens Astana blijft de 47-jarige Kazach wel betrokken bij de ploeg, maar in een andere rol.

Vinokoerov was als renner nauw betrokken bij de oprichting van de Astana-ploeg. Hij won in zijn carrière onder meer de Ronde van Spanje, de Amstel Gold Race en olympisch goud in de wegwedstrijd bij de Spelen van Londen. Vinokoerov werd echter ook geschorst vanwege doping en beschuldigd van omkoping bij zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 2010. Een Belgische rechter sprak hem daarvan echter vrij.

'Vino' ging na zijn carrière door als manager en ploegleider van Astana. Hij zou de ploeg de komende weken ook weer leiden in de Tour de France, maar woensdagavond kregen de renners na aankomst in het teamhotel per mail de boodschap dat Vinokoerov was ontslagen.

"Aleksandr blijft onderdeel van het team, maar niet als leider van het sportieve deel van onze ploeg", staat in een verklaring van Astana. Vinokoerov ontbreekt in de Tour. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door de Italiaan Giuseppe Martinelli en de Canadees Steve Bauer.

Advocaten van Vinokoerov zeggen dat het ontslag nergens op is gebaseerd en vechten het volgens L'Equipe aan. De Franse sportkrant meldt dat het al maandenlang rommelt bij Astana, dat met Aleksej Loetsenko, Jon Izagirre, Omar Fraile en Jakob Fuglsang in de Tour voor ritzeges gaat.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021