Russische hordekampioen Sjoebenkov vrijgesproken van doping (2)

22 juni 2021 12:38:33

N i e u w bericht, meer informatie in 4e alinea

MONACO (ANP) - De Russische atleet Sergei Sjoebenkov, voormalig wereldkampioen op de 110 meter horden, is vrijgesproken van doping. Hij kan daardoor in principe meedoen aan de Olympische Spelen als 'neutrale' atleet.

De integriteitseenheid in de atletiek, AIU, vond in december 2020 bij een onaangekondigde dopingcontrole een lage dosis van de stof acetazolamide, een vochtafdrijvend middel dat wordt gezien als maskeringsmiddel van doping. Een schorsing dreigde voor de atleet.

Een tuchtcollege aanvaardde de uitleg van Sjoebenkov, die beweerde dat het middel onbedoeld in zijn lichaam is gekomen omdat het in een medicijn zat dat hij toediende aan zijn drie maanden oude zoontje.

"Een kind op die leeftijd kan pillen niet slikken, dus ik moest de medicijnen op een bepaalde manier bereiden, met als gevolg dat kleine, bijna onzichtbare poederdeeltjes in de keuken achterbleven en die zijn ongemerkt ook in mijn lichaam gekomen", lichtte de 30-jarige atleet toe op Instagram.

Het driekoppige tuchtcollege noemde het een 'uitzonderlijk geval' en oordeelde dat de hordeloper niet nalatig is geweest en om die reden geen schorsing krijgt opgelegd.

Sjoebenkov is ook tweevoudig Europees kampioen en pakte bij de WK's van 2017 en 2019 zilver op de 110 meter horden. Dit seizoen liep hij al wel een aantal wedstrijden, maar alleen in Rusland.

Omdat Rusland vanwege een groot dopingschandaal is geschorst voor alle internationale sportevenementen, mogen Russische atleten die aantoonbaar 'schoon' zijn alleen onder neutrale vlag meedoen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021