WADA: doping geen zorg tijdens coronapandemie

22 juni 2021 09:08:10

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA gelooft niet dat de coronapandemie het gebruik van doping bij sporters in de hand heeft gewerkt. Dat zegt directeur Oliver Niggly van de organisatie.

Het aantal dopingcontroles nam door coronabeperkingen wereldwijd wel af en het testen heeft zelfs maanden stilgelegen, maar het had niet veel nut om doping uit te proberen, zegt Niggly. "De realiteit was dat er geen dopingcontroles werden uitgevoerd, maar er waren door de lockdowns ook geen wedstrijden en zelfs geen trainingen. Dus niet echt een periode waarin doping je veel voordeel zou hebben opgeleverd."

"Er zullen vast sporters zijn geweest die hebben geprobeerd ervan te profiteren, maar het is niet iets waarvan ik zou zeggen dat het een bijzondere zorg is voor ons", aldus Niggly. "Testen is overigens niet ons enige wapen in de strijd tegen doping, we hebben meer middelen tot onze beschikking zoals bloedpaspoorten en opgeslagen monsters. Dus het is te simpel om te denken dat als er geen dopingcontroles zijn, een sporter ook niet gepakt kan worden."

Volgens Niggly is het wereldwijde systeem van dopingcontroles inmiddels weer hersteld en een maand voor de Olympische Spelen in Tokio wordt er er zelf meer getest dan vóór de coronapandemie. "Het aantal onaangekondigde tests, dus buiten de wedstrijden, is groter dan in 2019 voor de uitbraak van de pandemie."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021