WADA gaat in 2022 beoordelen of cannabis van dopinglijst kan

15 september 2021 08:02:53

MONTREAL (ANP) - Het wereldantidopingagentschap WADA gaat volgend jaar bekijken of cannabis van de lijst met verboden middelen geschrapt kan worden. In 2022 wordt er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, zo meldde het WADA in een verklaring na een vergadering van het uitvoerend comité in Istanbul.

Het WADA kreeg verzoeken om de status van cannabis te herzien. Volgens atleten en andere belanghebbenden zijn de regels met betrekking tot cannabis gedateerd.

In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio ontstond er ophef over cannabis. De Amerikaanse sprintster Sha'Carri Richardson (21) werd uitgesloten omdat ze positief testte na de trials eind juni in Eugene. Ze gaf aan dat ze marihuana had genomen om het verdriet om het overlijden van haar moeder te verwerken.

"Zoals ik al schreef op Twitter: ik ben een mens. Als mens wil ik open en eerlijk zijn, of het nou goed of slecht nieuws is", zei Richardson begin juli in een interview met NBC. "Maar het gaat om marihuana. De naam Richardson zal nooit gekoppeld worden aan anabole steroïden."

Sebastian Coe, de baas van het WADA, ondersteunt de nieuwe beoordeling van cannabis. "Het is een goed moment om het onder de loep te nemen", zei hij tijdens de Spelen van Tokio. "Dat lijkt me verstandig, want niets is in steen gebeiteld. Je past je aan en evalueert af en toe opnieuw."

Cannabis blijft sowieso ook volgend jaar op de lijst met verboden middelen staan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021