Nederland sluit Paralympics af als vijfde in medailleklassement

5 september 2021 11:28:00

TOKIO (ANP) - De 73 sporters die namens Nederland actief waren op de Paralympische Spelen hebben in totaal 59 medailles behaald. Wheeler Nikita den Boer was op de slotdag de laatste atlete van TeamNL die een plak in ontvangst mocht nemen: brons op de marathon.

Met 25 gouden medailles, 17 zilveren en 17 bronzen eindigde Nederland op de vijfde plaats in het medailleklassement, waar de hoeveel goud het verschil maakt. China was veruit het succesvolst met 96 keer goud, 60 keer zilver en 51 keer brons. Daarachter volgden Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Russische atleten, die vanwege een dopingstraf niet als Rusland maar als RPC (Russisch Paralympisch Comité) mochten deelnemen. Op de Paralympische Spelen van Rio 2016 en Pyeongchang 2018 waren ze niet welkom.

Gerekend naar het aantal gouden medailles deed Nederland het sinds 1988 (31 keer goud) niet meer zo goed. De vijfde plaats was het beste resultaat sinds 1976, toen Nederland in de Canadese stad Toronto tweede werd op toen nog veel kleinere Paralympics.

Chef de mission Esther Vergeer was meer dan tevreden met het resultaat, al had ze één kanttekening. "In totaal hadden we in Rio 2016 meer medailles: 62 tegen nu 59. Maar dat heeft ook met ons strenge selectiebeleid te maken." In Rio bestond de Nederlandse afvaardiging nog uit 126 sporters.

Handbiker Jetze Plat en zwemmer Rogier Dorsman waren de succesvolste sporters van TeamNL in Tokio, met beiden drie gouden medailles. Dorsman draagt zondag de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie. Plat deed dat bij de openingsceremonie al.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021