Ram na vertrek Dopingautoriteit bestuurslid gymnastiekunie KNGU

24 september 2021 09:20:27

BEEKBERGEN (ANP) - De Nederlandse gymnastiekunie KNGU heeft Herman Ram opgenomen in het bestuur. Ram, die onlangs stopte als voorzitter van de Dopingautoriteit, gaat zich bij de KNGU bezighouden met governance, veilige sport en integriteit. De bond raakte vorig jaar verwikkeld in een affaire rond grensoverschrijdend gedrag, met name door turncoaches.

"Integriteit is een breed werkterrein, maar vanzelfsprekend zal de actuele problematiek zoals beschreven in het rapport Ongelijke Leggers voorlopig vooropstaan", zegt Ram. "In de aanpak van die problematiek moeten de slachtoffers centraal staan."

Vorig jaar bekende turncoach Gerrit Beltman dat hij jarenlang jonge turnsters tijdens trainingen had mishandeld en vernederd. Dat leidde tot tal van verklaringen van oud-turnsters waarbij ook andere coaches werden beschuldigd. Eind april werd het rapport Ongelijke Leggers gepresenteerd, met de resultaten van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse gymsport.

De KNGU heeft naar aanleiding van dat rapport excuses aangeboden aan de vele slachtoffers. De bond beloofde ook te kijken naar een financiële tegemoetkoming, iets wat als aanbeveling in het rapport staat.

Ram gaat zich als algemeen bestuurslid bij de KNGU met onder meer 'veilige sport' en integriteit bezighouden. De gymnastiekunie heeft ook Mariska van der Giessen toegevoegd aan het bestuur, dat verder bestaat uit voorzitter Monique Kempff, penningmeester Hugo Hollander en oud-turner Boudewijn de Vries.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021