Hoogleraar: matchfixing raakt achilleshiel van de sport

27 september 2021 11:03:33

UTRECHT (ANP) - Matchfixing komt vaker voor dan we denken. En door de liberalisering van de gokmarkt zal de omvang ervan nog meer toenemen. Dat zegt Maarten van Bottenburg, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap en sportontwikkeling, in een reactie op publicaties van NRC en NOS over het onderwerp. "Het wordt een steeds groter probleem."

De professor spreek van twee vormen. Op de eerste plaats niet-gokgerelateerde matchfixing. Bij wijze van spreken de rekening van de tegenstander in de kantine betalen om degradatie af te wenden. Van Bottenburg: "Maar waar het in de publiciteit vooral over gaat is gok-gerelateerde matchfixing. Daarvan is het doel geld verdienen. Er is sprake van criminaliteit. Hier wordt de politie bij betrokken."

"Dit raakt de achilleshiel, de kernwaarde van de sport", vervolgt Van Bottenburg. "Bij gebruik van doping kun je nog zeggen, je doet het voor de sport, om de beste te zijn. Daarom is matchfixing voor de sport veel ernstiger. Door de liberalisering van de gokmarkt zullen allerlei organisaties ons gokgedrag online proberen te beïnvloeden. Dat brengt risico's met zich mee. Er raken meteen meer mensen bij betrokken."

Sportorganisaties kunnen dit niet zomaar oplossen. Van Bottenburg: "Ze moeten wel iets doen, bijvoorbeeld voorlichting. Duidelijk communiceren dat dit echt niet kan. Maar dat is niet voldoende, men kan het niet alleen. We praten over raakvlakken tussen de onder- en bovenwereld, over geweld. Bijkomend probleem is dat de sportwereld altijd autonoom is geweest. Bij een overtreding gaan sporters niet naar de burgerrechter maar naar de tuchtcommissie. Men is niet gewend het samen aan te pakken."

Dat gaat veranderen, verwacht de professor. "Er spelen in de sport steeds meer zaken waarbij maatschappelijke waarden een belangrijke rol spelen. Denk aan bijvoorbeeld racisme en seksuele intimidatie. Om dat op te lossen heeft de sport de steun van de samenleving nodig. Deze problemen moeten gezamenlijk worden aangepakt. Dat geldt ook voor matchfixing. Maar het is lastig. Veel landen zijn erbij betrokken en allemaal hebben ze hun eigen regels."

Van Bottenburg noemt anti-dopingbureau WADA als voorbeeld. "Dat is eigenlijk de enige organisatie waarin mensen uit zowel de overheid als de sport zitten. Samen pakken ze het probleem van doping aan. Ik denk dat een organisatie van een dergelijke samenstelling zich over het probleem van matchfixing moet buigen. Nu wordt er nog veel te veel weggekeken. Matchfixing is de afgelopen twee decennia toegenomen. Het komt vaker voor dan we allemaal denken."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021