Onderzoek brengt verdachte bokspartijen Rio 2016 aan het licht

29 september 2021 20:18:54

LONDEN (ANP) - Een grootschalig onderzoek naar de gang van zaken tijdens het olympisch bokstoernooi van Rio de Janeiro in 2016 heeft zeven en mogelijk tien partijen aan het licht gebracht die als verdacht kunnen worden bestempeld. Volgens de Britse krant The Guardian is er waarschijnlijk onder meer gesjoemeld met het gevecht dat Michael Conlan destijds leverde. De Ier verloor in de kwartfinale van het bantamgewicht op dubieuze wijze van de Rus Vladimir Nikitin. De jury was verdeeld, de beslissing uiterst omstreden.

Meer details zijn donderdag te verwachten, wanneer Richard McLaren een persconferentie geeft in Lausanne over de eerste bevindingen van zijn team. Hij leidde ook het onderzoek naar de beschuldigingen over het door de staat gesteunde dopingprogramma in Rusland. McLaren en zijn medewerkers zijn drie maanden bezig geweest malversaties door mogelijk corrupte scheidsrechters in het amateurboksen in kaart te brengen. De internationale federatie AIBA had daarom gevraagd.

Geruchten dat er het nodige mis was met het bokstoernooi in Rio deden al de ronde nog voordat de eerste stoot in de ring was geplaatst. The Guardian kreeg destijds te horen dat "sommige partijen zonder enige twijfel zouden worden gecorrumpeerd". Geschrokken insiders vertelden dat er onder de officials intriganten waren die de macht bezaten het jurysysteem zodanig te manipuleren dat de winnaar bij voorbaat vaststond.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021