WADA: Oekraïne sjoemelde met dopingmonsters

26 oktober 2021 23:22:01

BERLIJN (ANP) - Wereldantidopingagentschap WADA zegt 'overtuigend bewijs' te hebben dat Oekraïne heeft gesjoemeld met dopingmonsters. Zo zouden monsters die tijdens wedstrijden zijn verzameld, zijn aangemerkt als monsters buiten wedstrijden om. Buiten wedstrijden om zijn er minder stoffen verboden dan tijdens competitie.

Tevens zou het Oekraïense antidopingagentschap NADC atleten vooraf geïnformeerd hebben over dopingtests, hetgeen ook verboden is. Dat valt te lezen in het onderzoek 'Operatie Hercules'.

"Het bewijs suggereert dat het NADC deze praktijk vaak toepaste voor belangrijke internationale evenementen en er waren tijden dat een hele nationale ploeg aanwezig was bij het NADC, in afwachting van testen", WADA-hoofdonderzoeker Günter Younger. In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio zouden ten minste zes dopingmonsters van wedstrijden als willekeurige monsters zijn aangemerkt.

Volgens WADA heeft 'Operatie Hercules' "serieuze vragen doen rijzen over de integriteit van de testpraktijken van NADC en de bekwaamheid van sommige medewerkers". Bovendien heeft het Oekraïense antidopingagentschap volgens het WADA te maken met "organisatorische tekortkomingen".

WADA denkt dat de praktijken als sinds 2012 aan de gang zijn. In het rapport worden geen namen van sporters genoemd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021