Ajax haalt doelman Onana na dopingschorsing weer bij A-selectie (2)

28 oktober 2021 14:24:36

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

AMSTERDAM (ANP) - Ajax haalt doelman André Onana weer bij de A-selectie. De keeper uit Kameroen mocht begin september, vooruitlopend op het einde van zijn dopingschorsing, de training weer hervatten. Dat moest Onana wel bij Jong Ajax doen, omdat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen. Nu Maarten Stekelenburg vanwege een zware blessure de rest van het seizoen is uitgeschakeld, heeft de clubleiding besloten om Onana toch weer over te hevelen naar de selectie van trainer Erik ten Hag.

"Niemand is blij met de situatie die door de schorsing ontstaan is", zegt Ten Hag. "Maar we moeten ook niet naïef zijn. André is een fantastische keeper die veel voor Ajax heeft betekend en hij is fit. Vanaf begin september mag hij weer bij Ajax trainen en dat doet hij elke dag vol overgave. Voor Ajax is het belangrijk dat wij een brede en goede selectie tot onze beschikking hebben, daarin is plaats voor André." De schorsing van Onana loopt volgende week donderdag (4 november) af. Vanaf dan mag hij ook weer wedstrijden spelen.

De 25-jarige Onana testte in oktober vorig jaar bij een onaangekondigde dopingcontrole positief op furosemide. Dat verboden middel zat volgens de keeper in de plaspillen van zijn zwangere vrouw, die hij naar eigen zeggen voor aspirines had aangezien toen hij zich niet lekker voelde. De UEFA geloofde dat er geen opzet was, maar schorste hem wel voor nalatigheid. In eerste instantie ging het om een schorsing van een jaar, maar het sporttribunaal CAS haalde daar na beroep van Onana twee maanden van af.

Gedurende zijn schorsing mag Onana niet alleen geen wedstrijden spelen, maar ook trainen was maandenlang verboden. Sinds begin september, twee maanden voor het aflopen van de schorsing, mag Onana weer trainen.

Ajax verwachtte dat de international van Kameroen afgelopen zomer zou vertrekken en speelde daar al op in door met Remko Pasveer en Jay Gorter twee nieuwe keepers te halen. "Voor ons stond vast dat André afgelopen zomer een transfer zou maken", zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Dat is niet gebeurd en dus staat hij nog bij ons onder contract. Mijn standpunt over zijn situatie was helder, maar daarna kwam het nieuws dat Maarten Stekelenburg de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Het belang van Ajax staat voorop en zo bezien is het goed dat hij zich weer bij het eerste elftal meldt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021