Amerikaanse atlete eist 20 miljoen dollar van Salazar en Nike (2)

13 oktober 2021 08:22:27

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

PORTLAND (ANP) - De Amerikaanse atlete Mary Cain eist een schadevergoeding van 20 miljoen dollar van haar oud-coach Alberto Salazar en van Nike, de financier van de trainingsgroep van Salazar. De 25-jarige atlete trainde tussen 2013 en 2019 onder Salazar bij het Nike Oregon Project. Volgens de Amerikaanse werd ze psychisch mishandeld door Salazar, die op obsessieve wijze met haar lichaamsgewicht bezig zou zijn geweest. Dat leidde volgens Cain tot een eetstoornis, depressiviteit, een posttraumatisch stresssyndroom en ze deed zelfs zelfmoordpogingen.

Volgens de atlete was Nike op de hoogte van haar situatie en klachten, maar verzuimde het Amerikaanse sportkledingmerk om in te grijpen. Diverse media uit de staat Oregon melden dat Cain naar de rechter is gestapt en een bedrag van omgerekend ruim 17 miljoen euro eist. De betrokken partijen hebben officieel nog niet gereageerd op de berichten.

Het Amerikaanse centrum voor veilige sport (SafeSport) legde Salazar afgelopen zomer een levenslange schorsing op wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Dat gebeurde op basis van beschuldigingen van meerdere atletes, onder wie Cain.

De Nederlandse tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan trainde tussen eind 2016 en 2019 ook in Oregon onder Salazar. Toen Hassan na de Spelen van Rio naar de VS verhuisde, was Salazar al in opspraak omdat hij zou experimenteren met verboden middelen.

Nike beëindigde het lopersproject in Portland in 2019, nadat Salazar een schorsing van vier jaar had gekregen van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. De 63-jarige Amerikaan, in de jaren tachtig drie keer winnaar van de marathon in New York, had samen met arts Jeffrey Brown diverse dopingregels overtreden. Het duo zocht volgens Usada voortdurend de grenzen op om hun atleten beter te maken. Brown en Salazar zouden hebben gehandeld in verboden stoffen, waaronder testosteron. Het internationaal sporttribunaal CAS wees vorige maand het beroep van Salazar en Brown tegen hun schorsing van vier jaar af.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021