Therapeut verdacht van dopinghandel met 2 olympische atleten (2)

12 januari 2022 18:01:56

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

NEW YORK (ANP/RTR) - Een therapeut uit Texas is aangehouden op verdenking van het verstrekken van dopingmiddelen aan twee atleten die vorig jaar zomer aan de Olympische Spelen in Tokio hebben meegedaan. Volgens de aanklagers verkreeg Eric Lira (41) de verboden producten, waaronder het menselijk groeihormoon en epo, via tussenpersonen in Midden- en Zuid-Amerika, waarna hij ze ter beschikking stelde aan de twee niet nader genoemde olympiërs.

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten heeft diverse versleutelde berichten tussen Lira en de twee atleten kunnen onderscheppen en ontcijferen. Daarin kwam onder meer een prestatie op de 100 meter van een van de sporters ter sprake. Dat wijst erop dat een van de cliënten van de opgepakte Lira een sprinter in de atletiekwereld zou kunnen zijn.

Volgens ingewijden is de Nigeriaanse sprintster Blessing Okagbare, die Florida als uitvalsbasis heeft, een van de twee klanten van Lira. De 33-jarige atlete werd tijdens de Olympische Spelen in Tokio uit het toernooi gezet nadat ze bij een eerdere test buiten wedstrijden om positief was bevonden op het gebruik van groeihormonen.

"Eric, mijn lichaam voelt zo goed. Wat je ook gedaan hebt, het werkt heel goed", liet Okagbare op 22 juni 2021 weten aan de therapeut, volgens een van de ontrafelde berichten. Lira dient later deze woensdag voor een federale rechter in Texas te verschijnen.

Wie de andere sporter is die van Lira doping kreeg, is nog niet bekend.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022