Boze Russische langlaufkampioen trekt zich terug

8 februari 2022 09:53:26

ZHANGJIAKOU (ANP) - De Russische langlaufer Aleksander Bolsjoenov, winnaar van het olympisch goud op de skiatlon bij de Winterspelen in Beijing, heeft zich enkele uren voor aanvang van de sprintrace vrije stijl teruggetrokken. De Russische skibond gaf geen specifieke reden.

"Hij is niet geblesseerd en Aleksander heeft dit besluit goed en professioneel overdacht. Soms is het beter om één keer op een superhoog niveau te presteren dan een paar keer op gemiddeld niveau", zei Jelena Vjalbe, het hoofd van de Russische skibond. "Hij wordt niet vervangen in de sprint."

Bolsjoenov won zondag op dominante wijze de skiatlon, een wedstrijd over 30 kilometer, verdeeld in 15 kilometer klassieke stijl en 15 kilometer vrije stijl. Hij ontstak na afloop in woede toen journalisten met kritische vragen kwamen over zijn prestatie. Volgens de Rus beweerden ze dat hij doping zou hebben gebruikt.

"Je wordt niet zomaar ineens olympisch kampioen", foeterde Bolsjoenov na het behalen van zijn eerste gouden medaille. "Wat doping betreft, als ik die woorden hoor, draait mijn maag om. Ik accepteer dat niet, ik wil het niet horen. Doping is voor mij onverenigbaar met sport."

Rusland is vanwege een door de staat gestuurd dopingsysteem geschorst door de mondiale antidopingorganisatie WADA. Sporters uit het land doen in Beijing mee onder neutrale vlag als leden van het Russische Olympisch Comité.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022