Noorse langlaufster Johaug pakt eerste goud op Spelen van Beijing (2)

5 februari 2022 09:34:01

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

ZHANGJIAKOU (ANP) - De Noorse langlaufster Therese Johaug heeft de eerste gouden medaille veroverd op de Olympische Spelen van Beijing. De 33-jarige Johaug zegevierde op de skiatlon over 15 kilometer, een combinatie van 7,5 kilometer klassieke stijl en 7,5 kilometer vrije stijl. Ze kwam juichend over de finish na 44 minuten en 13 seconden.

Johaug nam al snel het initiatief in de wedstrijd over de kunstsneeuw in Zhangjiakou, waar de temperatuur bijna 13 graden Celsius onder het vriespunt lag. Na de wissel sprong de veertienvoudig wereldkampioene weg uit de kopgroep, waarna de Noorse haar eerste individuele olympische titel binnenhaalde. Johaug had op de Spelen van 2010 in Vancouver al goud gepakt met de Noorse estafetteploeg op de 4x5 kilometer. Vier jaar later in Sotsji pakte ze zilver (30 kilometer) en brons (10 kilometer).

De langlaufster ontbrak op de Spelen van Pyeongchang 2018 vanwege een dopingschorsing. Ze testte positief op een verboden middel dat ze naar eigen zeggen via een zonnebrandmiddel, dat ze op haar lippen had gesmeerd, in haar lichaam had gekregen.

"Een droom komt hiermee uit", zei Johaug na haar gouden race in Beijing. "Ik heb hier duizenden uren voor getraind en ben hiervoor jarenlang van huis geweest. Prachtig om mijn doel nu te bereiken." Ze volgt de Zweedse Charlotte Kalla op als olympisch kampioene op de skiatlon. Kalla bemachtigde vier jaar geleden in Zuid-Korea de eerste gouden plak van de Spelen. De Zweedse eindigde nu op de negentiende plaats in het veld van 64 deelneemsters, op 3.40 van Johaug.

Een halve minuut na de Noorse winnares pakte Natalia Neprjajeva uit Rusland het zilver, brons ging naar de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022