Omstreden kunstrijdster Valieva is blij weer op het ijs te staan

27 maart 2022 22:53:59

SARANSK (ANP/AFP) - Kunstrijdster Kamila Valieva heeft na alle controverse rondom haar tijdens de Olympische Spelen weer een wedstrijd geschaatst. De Russin kwam in actie op een speciale binnenlandse wedstrijd in het Russische Saransk.

"Ik ben blij dat ik weer op het ijs stond en dat de Channel One Cup heeft plaatsgevonden", zei de 15-jarige Europees kampioene. "De toeschouwers geven je energie als je moe wordt. Dankzij hen kun je doorgaan."

Valieva won met het team goud in de landenwedstrijd op de Winterspelen afgelopen februari. Een dag later bleek dat ze al voor de Spelen was betrapt op doping, maar dat het Russische antidopingbureau Rusada haar slechts voorlopig had geschorst en die sanctie weer had teruggedraaid. Het zorgde voor veel commotie in Beijing, waar de tiener van sporttribunaal CAS toestemming kreeg om toch verder deel te nemen. In de individuele wedstrijd verprutste ze haar vrije kür en eindigde als vierde. De dopingzaak speelt nog steeds.

De wedstrijd in Saransk was speciaal georganiseerd gelijk met de WK kunstrijden in Frankrijk, waar de kunstrijders uit Rusland niet welkom waren vanwege de Russische inval in Oekraïne. Valieva kwam tot 173,88 punten in haar vrije kür en moest alleen olympisch kampioene Anna Sjtsjerbakova met 176,12 punten voor laten gaan. Ze had eerder wel de hoogste score in de korte kür neergezet.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022