Roemeense toptennisster Halep geschorst vanwege doping op US Open (2)

21 oktober 2022 15:53:42

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LONDEN (ANP) - De Roemeense toptennisster Simona Halep is voorlopig geschorst vanwege het gebruik van doping. Volgens de International Tennis Integrity Agency (ITIA) is het verboden middel Roxadustat in augustus tijdens de US Open gevonden bij de voormalige nummer 1 van de wereld.

Roxadustat verhoogt de endogene productie van erytropoëtine (epo) en stimuleert de productie van hemoglobine en rode bloedcellen. Zowel haar A- als B-staal bevestigde de aanwezigheid van het verboden middel. De 31-jarige Halep is voorlopig geschorst en mag niet meedoen aan wedstrijden.

Volgens Halep is er een hele kleine hoeveelheid van het middel in haar lichaam gevonden. Op 7 oktober werd ze ingelicht over de positieve test. "Dit is de grootste schok van mijn leven", schrijft ze op Twitter.

"Vandaag begint mijn zwaarste wedstrijd: het gevecht om de waarheid. Gedurende mijn hele carrière is het nooit in me opgekomen om vals te spelen. Het is volkomen in strijd met alle waarden waarmee ik ben opgegroeid. Door deze oneerlijke situatie ben ik in de war en voel ik me verraden", aldus Halep. "Ik zal tot het einde vechten om aan te tonen dat ik nooit bewust verboden middelen heb gebruikt. Ik heb er vertrouwen in dat de waarheid vroeg of laat naar boven komt. Het gaat niet om titels of geld. Het gaat om eer en om de liefde voor tennis die ik in de afgelopen 25 jaar heb ontwikkeld", schrijft ze.

Het seizoen van Halep was al ten einde. De huidige nummer 9 van de wereld maakte vorige maand bekend dat ze een operatie aan haar neus had ondergaan, mede omdat ze moeite had met ademen. Halep verloor dit jaar al in de eerste ronde van de US Open van de Oekraïense Daria Snigur, de nummer 116 van de wereld. De Roemeense gold als een outsider voor de titel in New York. Twee weken voor die uitschakeling had ze het grote WTA-toernooi van Toronto op haar naam geschreven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022